En af de allersidste krigssejlere fra 2. verdenskrig, Evald Brinck, er mønstret af. Han døde stille i sit eget hjem på Eskærvej om morgenen den 25. marts, knap 2 måneder før hans 97 års fødselsdag.
Evald sejlede på et ØK skib de første par år af krigen. Derefter gik han i land i England og lod sig hverve som soldat med uddannelse i kanonbetjening. Det førte til tjeneste ved Dovers klinter, konvojsejlads i Nordatlanten, deltagelse i de allieredes landgangsoperationer i Middelhavet, havnetjeneste i Algier og sejlads med troppetransportskibe. Under invasionen i Normandiet deltog Evald i mange sejladser over Kanalen med tropper og krigsmateriel. Da de engelske styrker kom til Danmark i maj 1945 var han med general Montgomery som kurér.
Et par år efter krigsafslutningen trådte Evald ud af engelsk tjeneste og vendte hjem til Danmark. Han var mærket af krigens oplevelser og bitter over Danmarks opførsel under krigen. Det blev ikke bedre af, at han blev nægtet tilgodehavende fra sejladsen i dansk skib og afkrævet gæld til skattevæsenet for indtjening i udlandet. Men Evald fik ansættelse i Toldvæsenet og gjorde tjeneste indtil pensioneringen i bl.a. København og Sønderborg.
Talrige er de flotte taler for kongehus, flag og fædreland, som Evald har holdt ved mindehøjtideligheder og ved festlige sammenkomster i i Marineforeningen og Niels Juels Forening. Senest ved festen på hotel Troense den 2. februar i år. Desuden har han holdt mange foredrag vidt omkring i landet om sit spændende, men også under krigen barske liv.
Og Evald elskede børn. Han lavede i mange år dukketeater og krybbespil for Tåsinges børn i hjemmet. Han var ferm til selv at fremstille udstyret.
I 2002 skrev Evald en bog om sit liv under 2. verdenskrig. Han kaldte den ”de skal aldrig blive husket” med en bitter hentydning til alle de smukke ord efter krigen om søfolkene og frihedskæmperne: ”de skal aldrig blive glemt”
Evald Brinck følte at særligt søfolkene blev glemt. Først i de seneste år fik de anerkendelse. Evald fik invitation til indvielse af mindesmærket i Normandiet, men ville ikke med i protest mod søfolkenes hidtidige behandling. Ved indvielse af mindesmærket ”Sortladne Hav” i Ryvangen den 29. august 2017 blev han overtalt til at være med, og var meget stolt over at have talt længe med Dronningen. Og igen ved den franske præsidents besøg ved mindesmærket i Kastellet den 28. august 2018 nød Evald opmærksomheden. Ved indvielse af mindesmærket ”Forsavn” i Nyborg den 6. juni 2018 holdt Evald en tale, som blev meget rost.
I foreningslivet har vi meget at takke Evald for. Han var en god kammerat og trofast deltager i alt, når det var muligt. Han vil være savnet, men vi har minderne om den stovte gamle krigssejler.
På Marineforeningens og Niels Juels Forenings vegne
Erik Bodal og Kurt Kaysen